Podzimní potraviny v jídelníčku - levně a zdravě

zpět na seznam článků

3.10.2016 10:40 - Iva Veselá


Dýně je vitamínovým favoritem (foto).

Jídelníček je vždy levnější tehdy, pokud použijete sezonní potraviny. Je tu podzim, kdy můžete pracovat s potravinami, jako je dýně, topinambury nebo kapusta. Navíc každá potravina má své zdravotní výhody. Máme pro vás recepty právě z těchto sezonních potravin

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci-ekonomka/420182/vyuzijte-podzimni-potraviny-v-jidelnicku-je-to-levne-a-zaroven-zdrave.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Jídelníček je vždy levnější tehdy, pokud použijete sezónní potraviny. Blíží se podzim, kdy můžete pracovat s potravinami jako je dýně, topinambury nebo kapusta. Navíc každá potravina má své zdravotní výhody. Mám pro vás i tip na výborné a jednoduché recepty.
Článek najdete také na Blesk.cz/domaciekonomka

1. Dýně na prostatu

Existuje mnoho druhů dýní, ale asi nejpopulárnější je dýně hokkaido. Tato dýně roste na japonském ostrově Hokkaido na sopečné půdě. Je mnohem menší než dýně, které se u nás obvykle pěstují. Váží běžně 0,7 - 2,5 kg. Má velmi dobrou sladkou chuť podobnou chuti brambor či pečených kaštanů.

Dýně se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Jelikož má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, to dělá z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky, což je také velmi ocenitelné. „A pánové, dýňová semínka pozitivně ovlivňují potíže s prostatou“, říká nutriční specialistka Ing. Iva Rychnovská (býv. Veselá) z Food Life.

Vyzkoušejte můj oblíbený recept na Polévku z pečené dýně  kešu! (www.zdravakuchyne.cz)

Plněná dýně
1 středně velká BIO dýně hokkaido (1,25-1,5 kg)
500 g libového masa (pro vegetariány tofu)
250 g hub
2 PL BIO piniových oříšku
1 PL BIO pistácií
hrst vařených kaštanů
tymián, oregano, muškátový oříšek, nové koření
grilovací koření bez glutamátů
sůl, pepř
olivový olej

Postup: Dýni umyjeme, odřízneme vršek jako pokličku a lžící vydlabeme semínka. Vnitřek posypeme solí, pepřem, oreganem, špetkou muškátového oříšku, mletým novým kořením, olejem a odložíme stranou.
Houby a kaštany nakrájíme na drobné kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme okořeněné kousky masa a opékáme. Po chvíli přidáme houby, oříšky a kaštany. Podle potřeby přilijeme vodu a dusíme do změknutí masa.
Hotovou směsí naplníme dýni až po okraj, párátkem připíchneme víčko a vložíme ji do pečící formy a pečeme v troubě na 200 °C do změknutí cca 30 minut. Dýni nakrájíme na čtvrtiny a servírujeme se zeleným salátem.

2. Topinambury pro diabetiky

Topinambur je nazýván jeruzalémským artyčokem. Nepochází z Jeruzaléma, ani nemá nic společného s artyčokem. Slovo Jeruzalém je zkomolenina z italského slova „slunečnice“ a artyčok proto, že hlíza připomíná chuť artyčoku svou ořechovou chutí. Topinambur je statná a vytrvalá rostlina, která pochází ze Severní Ameriky.

„Topinambury jsou nízkokalorickou přílohou podobně jako brambory (např. na rozdíl od těstovin, které mají 1600 kJ/100 g mají topinambury 320 kJ/100 g) a dobře se hodí do redukčního jídelníčku. Topinamburové hlízy obsahují inulin (prospěšný diabetikům) ale i vitamíny A, skupiny B a C“, říká Iva Rychnovská.
Čerstvé hlízy jsou chutné, ale když je necháme nějakou dobu ležet uskladněné, jsou stravitelnější. Hlízy při přípravě nemusíte namáhavě loupat – tedy jestli nechcete vařit jemnou smetanově bílou kaši. Topinambur můžeme také smažit, péci, grilovat nebo dusit.


Využijte topinambury stejně jako brambory (foto).

Mezi moje 2 oblíbené recepty patří topinamburové placky (obměna bramboráků) a salát s jablky.

Topinamburové placky
500 g topinamburů
2 vejce
3 lžíce mouky
kousek cibule nebo pórku
sůl, pepř
ghí nebo sádlo na smažení (není třeba – viz. TIP k receptu).

Postup: Očistěné topinambury nastrouháme, přidáme vejce, mouku, nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek a dobře promícháme. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo trochu sádla, rozlijeme na ni těsto a opečeme do růžova na obou stranách. Placky můžeme podávat polité zakysanou smetanou nebo s osmahnutou šunkou a cibulkou.

Tip k receptu

2565NTB.jpgPlacky můžete péct stejně jako já – v troubě. Jsou dietní a nemusíte se vzdávat oblíbených bramboráků. V našem případě „topinamburáků.
(Ing. Iva Rychnovská (býv. Veselá), výživový poradce ve Food Life



 

Topinamburový salát s jablky
1 jablko
250 g topinamburu
½ ks červené cibule
100 g jogurtu
1 lžíce zakysané smetany (majonézy nebo sojanézy)
trocha strouhaného celeru a mrkve podle chuti
vlašské ořechy
sůl, pepř, šťáva z citrónu, agávový sirup

Postup: Jablka a topinambury nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, sekané ořechy. Vše promícháme s jogurtem a lžičkou majonézy a ochutíme solí, pepřem, trochou citrónové šťávy a pár kapkami agávového sirupu.

3. Kapusta proti stárnutí

Tato zelenina bývá často přehlížená a v kuchyni nejsme příliš zvyklí ji používat. Přitom se připravujeme o velmi zdravou a chutnou zeleninu. Málokdo totiž ví, že kapusta je jednou z nejbohatších zdrojů živin v rostlinné říši potravin. Navíc hrneček syrové kapusty obsahuje větší množství vitaminu C, než pomeranč.


Kapusta zpestří jídelníček (foto).

Bramborové nočky s kapustou a pancettou
500 g bramborových nočků (brambory nebo topinambury, vejce, mouka, sůl)
¼ středně velké kapusty
100 g pancetty nebo prosciutta
3 šalotky
2 PL olivového oleje
40 g parmazánu
sůl, pepř
snítky tymiánu

Postup: Připravíme si bramborové noky (buď doma anebo koupíme již připravené domácí noky). Na pánvi rozpálíme olej, přidáme nakrájenou šalotku, pancettu a asi po 4 minutách nadrobno narájenou kapustu. Ochutíme solí, pepřem a počkáme, až kapusta změkne. Do směsi vmícháme připravené noky a vše promícháme. Na talíři směs posypeme strouhaným parmazánem, podle potřeby dokořeníme a posypeme čerstvým tymiánem.
Na pánvi rozpalte olivový olej a dejte na něj opékat šalotky nakrájené na kolečka. Když zesklovatí, přidejte k nim prosicutto, promíchejte a společně opékejte asi 5 minut. Nakonec přisypte kapustu nakrájenou na malé kostky. Promíchejte a opékejte alespoň 15 minut, dokud kapusta úplně nezměkne a nezesládne. Nakonec ke směsi přidejte uvařené noky a parmezán, vše promíchejte. Osolte a opepřete, přidejte lístky tymiánu a podávejte.

Chcete poradit s hubnutím nebo sestavit jídelníček na míru?
Kontaktujte odborníka:

 

Kontaktní formulář

 
 
      Položky označené * je nutno vyplnit.
   
  Kolik je jedna mínus jedna? (slovy):  

Google Plus

Hodnocení článku

Hodnotili 1 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti

Čtěte také:

Diskuze:

Položky označené * je nutno vyplnit.
Kolik je jedna mínus jedna? (slovy):
Kontakt
Ing. Iva Veselá
  • výživový poradce
  • sportovní dietolog

E: vesela@food-life.cz
T: 724 821 680

Adresa:
Sokolovská 95
186 00, Praha 8
(tram a metro Křižíkova)

mapa zobrazit mapu